Berea este buna, si asta o spune un belgian!

Pentru a ne lamuri de ce este berea buna,, m-am hotarat sa discut cu un prieten din Belgia. Acum veti intreba de ce Belgia, din moment ce tara nu este nici cel mai mare producator de bere din lume nici cel mai mare consumator. Raspunsul sta nu numai in faptul ca actionar majoritar la Martens SA este un grup belgian cu peste 300 de ani de traditie in fabricarea berii ci in faptul ca Belgia este, de departe, tara care ofera cea mai mare varietate de tipuri de bere. Cu peste 117 fabrici de bere, care produc peste 400 de tipuri de bere, pentru o tara cu o populatie de 9 milioane de locuitori, ei chiar se pricep la bere.

Originile berii se pierd in trecut. In Mesopotamia anunlui 4000 B.C. se consuma bere iar regulile de producere a acesteia pot fi regasite in cartea lui Hamurabi. In Egipt, faraonii si inaltii oficiali detineau propriile ateliere de productie a berii si consumau berea din vase de 3,5 litri - mai mari chiar decat modelele din Bavaria.

In timpul Imperiului Roman, in locurile unde nu se facea vin, romanii produceau si consumau bere - "cervesia". Dupa caderea Imperiului Roman, calugarii au inceput sa produca bere in manastiri si in scurt timp au devenit adevarati experti in acest domeniu. Poate parea ciudat ca acesti calugari isi petreceau foarte mult timp cu producerea de bere, insa ei urmau de fapt regulile lui St. Benedict care le-a cerut calugarilor sa manance si sa bea doar fructele muncii lor. Din Evul Mediu, o parte din manastiri au devenit foarte active in producerea de bere, din moment ce alcoolul a fost considerat miraculos, devenind o bariera igienica impotriva bolilor.

In secolele 14 si 15, pe masura ce berea a devenit o bautura din ce in ce mai populara, micile ateliere unde se producea au devenit din ce in ce mai raspandite iar proprietarii lor s-au imbogatit de pe urma acestora.

In secolul al 19-lea, ca urmare a progresului tehnic si a descoperirilor lui Pasteur referitoare la microorganisme si pastrarea pe termen mai indelungat a mancarurilor si bauturilor, fabricile de bere au cunoscut o noua perioada de avant.

In Belgia, o bere buna stinge setea, dar pentru a gusta si a bea cu adevarat o bere trebuie urmat un mic ritual. Astfel, berea trebuie tinuta la temperatura corecta si turnata in pahare speciale cu multa grija.

Din toate aceste traditii au aparut cele mai faimoase beri belgiene, dintre care noi avem privilegiul sa fabricam cateva sortimente dupa retetele originale ale companiei Martens N.V. Belgium.